Kirje sairaanhoitajille
27.3.2025
Tämän tekstin kirjoittaminen sai alkunsa keskustelusta opiskelijani kanssa, siitä mitä tarjoan poliitikkona sairaanhoitajille. Ensimmäinen vastaukseni oli, että en hirveästi voi tarjota mitään ja en halua luvata asioita, joihin oikeasti en voi vaikuttaa.
Kuitenkin hetken miettimisen jälkeen, rupesin huomaamaan asioita, joita olin aiemmin pohtinut ja itse asiassa kirjoittanut myös itselleni muistiin, joilla välillisesti voitaisiin vaikuttaa positiivisesti sairaanhoitajien työnkuvaan ja työolosuhteisiin.
Ensinnäkin kasvava Espoo, jossa asiat kuten mielenterveysongelmat ja monikulttuurisuus lisääntyvät tuo lisää haastavuutta sairaanhoitajan työnkuvaan. Siihen kun lisätään tehdyt leikkaukset ja yt:t, ei työ varsinaisesti helpotu. Haastavuus toki ei suoranaisesti aina korreloi työkuorman lisääntymisenä, mutta tämä on asia, jota tulee seurata ja reagoida siihen riittävälle resurssoinnilla. Hyvinvointialueiden rahoitusta on valtion toimesta lisätty ja tullaan lisäämään jatkossakin, joten Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on hyvät mahdollisuudet kohdistaa lisäresursseja sinne missä niitä tarvitaan.
Kuinka sitten resurssien eli rahan lisäksi voidaan vaikuttaa. Iso osa hoitajista työskentelee HUSilla. Hyvinvointialueilla ja tässä tapauksessa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella ei ole riittävää sananvaltaa HUSin sisällä. Hyvinvointialueiden tulee ottaa suurempi rooli HUSin johtamisessa tai vaihtoehtoisesti HUSin rahoitusmalli tulee muuttaa suoraan valtiolta tulevaksi. Mikäli hyvinvointialueet osallistuvat HUSin rahoitukseen tulee päätösvaltaa sinne myös siirtää. Lisäksi kuinka paljon edullisempaa olisi hyvinvointialueen jo valmiiksi valittujen valtuutettujen johdolla päättää asioista sen sijaan, että HUSissa on johtoporrasta toisen perään nostelemassa bonuksia ja autoetuja.
Tällöin myös HUSin sisällä voitaisiin vaikuttaa seuraaviin asioihin eli johtamiseen, päätöksenteko rakenteeseen ja palkkaukseen. Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tulee ottaa tarkempaan seurantaan eri yksiköt ja yksiköiden väliset erot. Kulujen lisäksi tulisi arvioida johtamista, esihenkilöiden koulutustasoa ja henkilöstön tyytyväisyyttä ja tarvittaessa ryhtyä toimiin yksiköissä, joissa johtaminen on aliarvoista. Ikävä kyllä näitä yksiköitä on. Samalla luonnollisesti tulisi palkita hyvät johtajat ja pitää huoli, että heistä saadaan pidettyä kiinni.
Päätöksenteon ei tule olla vain potilaslähtöistä vaan myös hoitajalähtöistä, eli päätöksenteossa otetaan myös hoitajat huomioon. Mikä olisi parempi tapa, kuin ottaa hoitajat osaksi tätä prosessia. Mikäli hoitajat saadaan mukaan ehdottamaan hoidon tehostamisen toimia voidaan turhia työryhmiä karsia. Totta kai hoitajille tulee tarjota porkkana, jotta järjestely toimii. Nopeaan palkkiojärjestelmään tuleekin panostaa, jolloin yksiköiden ahkerimmat ja osaavimmat henkilöt voivat esimerkillisestä työstä ja varsinkin kehittämistyöstä saada ansaitsemansa palkkion.
Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tulee myös pyrkiä olemaan esimerkki kaikille muille työnantajille ja pyrkiä paikalliseen sopimiseen. Tällä voitaisiin parhaimmillaan pitää huoli, että vaikka ammattiliitto esittää typeryyksissään uutta työaikalainsäädäntöä tai haluaa leikata henkilökunnan yövuorojen pituudesta, saataisiin hoitajien ääni kuuluviin. Erilaisissa hyvin johdetuissa yksiköissä, voitaisiin sopia joustavia ratkaisua, jotka tukisivat paremmin hoitajia, yksiköitä, hyvinvointialuetta ja meitä kaikkia.
Sairaanhoitaja, mikäli haluat paremmat työolosuhteet ja yksikön, jossa sinun osaamistasi arvostetaan niin tiedät kuka näissä asioissa pitää puoliasi.