Pari sanaa ystävyydestä

14.2.2025

”Elämä ilman ystäviä, on kuin munkki ilman hilloa.”

Ajattelin näin ystävänpäivän iltana hieman pohtia ystävyyttä, sen roolia lapsuudessa ja miten me päättäjinä voimme auttaa lapsia löytämään ystäviä. Palatakseni aiempaan sitaattiin niin onhan elämä ilman läheisiä, jotakuta jonka vuoksi jaksaa päivästä toiseen, kuivaa ja tylsää. Tämä ihminen voi olla ystävä, vaimo, puoliso, lapsi tai miksei lemmikkieläin. Me ihmiset olemme laumaeläimiä ja elämme toisten arvostuksesta, hyväksynnästä ja lämmöstä. Muistan aiemmin kuunnelleeni keskustelua, jossa todettiin, että meidän ihmisten arvo syntyy siitä miten muut meidät näkevät. Onkin vaikeaa tuntea itsensä hyväksi, arvostetuksi tai merkitykselliseksi, jos muut eivät sitä näe tai ilmaise.

Lapsuudessa ystävyys ja läheiset ihmiset ovat entistäkin tärkeämpiä elämän keskittyessä sosiaalisiin kontakteihin ja niistä oppimiseen. Lapsuudessa ystävät ovat tärkeää harjoitusmateriaalia tulevasta elämästä. Ystävien kanssa harjoitellaan sosiaalisia taitoja ja tunnetaitoja sekä opetellaan erimielisyyksien ja riitojen sopimista. Samalla harjoitellaan oman ja ystävän mielen huomioimista. Ystävät toimivat myös peilinä minäkuvalle: millainen minä olen ja millaisena muut minut näkevät?

Kuitenkin moni on ilman ystävää. Jopa joka kymmenes suomalaislapsi kärsii yksinäisyydestä. Yksinäisyydellä on taas selvä yhteys esimerkiksi masennukseen ja syrjäytymiseen.

Mitä tälle yksinäisyydelle voidaan sitten tehdä? Monesti yksinäisyys tai sivuun jääminen varhaislapsuudessa johtuu puutteellisista vuorovaikutustaidoista. Tässä apu on tavallaan yksinkertainen. Varsinkin vanhempien vastuulla on tällöin altistaa lasta erilaisille vuorovaikutustilanteille, tukea lapsen sosiaalisten taitojen kehitystä ja rohkaista lapsiaan. Se on vanhempien vastuu! Lisäksi varhaiskasvatuksessa tehdään erinomaista työtä lasten vuorovaikutustaitojen kehittämisessä. Varhaiskasvatuksen ammattilaiset käyttävät taitavasti pedagogista osaamistaan huomioimaan lasten mahdollisia kehittymiskohteita. Lasten tunnetaitoja, ilmaisua, kommunikointia ja erikokoisissa ryhmissä työskentelyä harjoitellaan päivittäin. Varsinkin nykypäivän lapsille tekeekin hyvää käydä varhaiskasvatuksessa ainakin osa-aikaisesti viimeistään 3-vuotiaasta lähtien. Vanhempia tulisi kannustaa osa-aikaiseen varhaiskasvatukseen, vaikka he muuten tahtoisivat pysyä kotona. Lapsille, joilla on erityistä vaikeutta sosiaalisissa tilanteissa tulee tarjota tehostettua tai erityistä tukea. Näillä tuilla turvataan lapsen kehittyminen, oppiminen ja hyvinvointi.

Kouluun siirtyessä perus vuorovaikutustaidot tulisi olla opittuna. Koulussa huomio siirtyy kiusaamiseen ja sen ehkäisyyn. Lapsille täytyy kotona, mutta myös koulussa luoda avoin ja turvallinen ilmapiiri, jossa näistä asioista uskaltaa puhua. Koulun tulee aktiivisesti puuttua kiusaamiseen ja opettajille tulee antaa mahdollisuus ja resurssit puuttua myös koulumatkoilla ja osittain koulun ulkopuolella tapahtuvaan kiusaamiseen yhdessä vanhempien kanssa. Kouluissa tulee myös sote uudistuksen seurauksena huolehtia erityisesti sujuvasta työskentelystä eri ammattiryhmien välillä, näiden nykyään toimiessa eri organisaatioissa. Tässä onkin tärkeää myös päättäjätasolla tehdä tehokasta yhteistyötä alue- ja kuntapäättäjien välillä.

Yksi elementti myös millä kunta voi tukea lasten ystävien löytämistä on harrastamisen tukeminen. Harrastukset toimivat tehokkaasti mahdollisuutena löytää samanhenkisiä ystäviä. Harrastamista kunta voi tukea pitämällä harrastamisen kustannuksia kohtuullisina tarjoamalla halpoja tilavuokria, rakentamalla riittävästi harrastustilaa, tarjoamalla näitä tiloja mahdollisesti myös täysin ilmaiseen käyttöön sekä tietenkin tukemalla pienituloisten perheiden lasten harrastuksia. Harrastuksilla kun tiedetään olevan myös muita terveyden ja hyvinvoinnin kannalta positiivisia vaikutuksia on mielestäni ilmiselvää miten tärkeää sen tukeminen on.

Tässäkin asiassa riittää, että käytämme järkeä ja kuuntelemme koulujen ja varhaiskasvatuksen ammattilaisia, sekä tietysti teemme aktiivisesti erilaisia toimia syrjäytymisen ja kiusaamisen ehkäisemiseksi. Jos haluat valtuustoon edustajan, joka arvostaa ammattilaisia ja tekee päätökset järkeen ja ammattilaisten näkemykseen perustuen voit nyt lopettaa etsinnän.