Kuntavaalit

Espoosta lapsiperheen unelma

Taloudellisesti vaikeina aikoina on mietittävä mikä on tärkeää ja mikä on arvokasta. Toisaalta usein puhutaan siitä mikä ryhmä yhteiskunnassa on heikoimmassa asemassa. Vaikka kieltämättä esimerkiksi päihteiden käyttäjät ovat heikossa asemassa on yhteiskunnan heikoimmassa asemassa aina yksi ryhmä, lapset. Lapset ovat täysin aikuisten päätösten varassa ja huonolla päätöksenteolla aiheutetaan pysyviä haittoja niin näille lapsille kuin myös tulevaisuuden yhteiskunnalle. Täten lasten ja lasten oikeuksien tulee aina mennä päätöksenteossa kaiken muun edelle.

Rakentamisessa tulee huomioida lapset ja perheet. Palveluihin, kouluihin ja päiväkoteihin tulee päästä helposti autolla ja lapsiperheiden palvelut tulee keskittää niin, ettei myöskään usean lapsen kanssa julkisilla liikkuva yksinhuoltaja joudu kulkemaan paikasta toiseen. Viheralueet ovat tärkeitä jokaiselle meistä, mutta mikäli haluamme kasvattaa ympäristöä, luontoa ja ilmastoa arvostavia lapsia, tulee meidän huolehtia viheralueistamme ja niiden viihtyisyydestä. Myös liikuntamahdollisuuksia varsinkin ilmaisia sellaisia pitää pyrkiä rakentamaan asuinalueille, joissa on paljon lapsia ja nuoria ja näin voidaan tukea nuoria liikunnallisen ja terveellisen elämäntavan omaksumisessa sekä tarjota vaihtoehto ilkivallalle ja päihteille.

Kuinka päihittää köyhyys? Köyhyys tutkitusti on periytyvää. Tästä syystä kunnan veronkevennykset tulisi ensisijaisesti kohdistaa keski- ja pienituloisille lapsiperheille. Varhaiskasvatuksen tulorajojen korotukset tulee pitää sidottuna indeksiin. Sisaruusalennuksen sijaan pyrkisin korottamaan perhekoon mukaisia vähimmäistulorajoja ja täten yhtenäistämään varhaiskasvatusmaksuja. Espoon tulee jatkaa kotihoidontuen kuntalisää ja tarjota perheille erilaisia vaihtoehtoja taloudellisesti. Haluaisin myös kartoittaa mahdollisuutta maksaa pidennettyä vanhempainrahaa ja vauvarahaa, joilla voitaisiin tukea arjessa selviytymistä ja pienten lasten oloa kotona kauemmin.

Hyvä koulu on kaiken sivistyksen perusta

Koulut, kouluympäristö ja kasvatus.

Varhaiskasvatus on se mistä kaikki alkaa. Lapset menevät vuosi vuodelta aiemmin päiväkoteihin ja päiväkodin rooli kasvattajana kasvaa. Samalla ryhmäkoot kasvavat, alan vaihtuvuus on suurta ja ryhmissä taistellaan kielellisten ja oppimisen haasteiden kanssa. Varhaiskasvatukseen panostaminen on siis välttämättömyys. Varhaiskasvatuksessa henkilöstön vaihtuvuus aiheuttaa luonnollisesti muulle henkilökunnalle lisää kuormitusta. Espoon tulee toimia suunnannäyttäjänä, tarjota varhaiskasvatuksen henkilöstölle minimitasoa parempaa palkkaa ja huolehtia hyvästä johtamisesta, jolla tuetaan pitovoimaa. Kielellisiä haasteita ja oppimisen haasteita tulee kartoittaa jatkuvasti ja tarjota sekä lapselle että henkilökunnalle tarvittava tuki moniammatillisesti.

Koulukiusaamisesta on ikävä kyllä tullut osa arkea. Koulukiusaamiseen puuttuminen on myös huomattavasti aiempaa hankalampaa, sen tapahtuessa usein pääasiallisesti koulun ulkopuolella, mutta sen vaikutuksien heijastuessa koulun sisäpuolelle. Opettajien resurssit puuttua verkossa tapahtuvaan kiusaamiseen ovat myös rajatut. Onkin tärkeää miettiä, mitä ovat ne toimet, joilla kiusaamiseen saadaan täyskäännös. Koulut eivät voi pysyä erossa koulujen ulkopuolella tapahtuvasta nettikiusaamisesta. Lainsäädännöllisesti kouluille tulee antaa mahdollisuus puuttua koulun ulkopuolisiin asioihin, tuoda lasten vanhemmat keskusteluun mukaan ja tarvittaessa tiukentaa kurinpitotoimiaan. Kouluille pitää myös tarjota tähän resurssi ja mielestäni tämä ei ole opettajan työtä vaan kouluille pitää tarjota henkilöstö ratkaisemaan tämä ongelma.

Espoon koulutarjonta on jo tällä hetkellä moninainen. Espoosta löytyy steinerkoulu, kristillinen koulu, laajasti ruotsinkielisiä kouluja, kansainvälinen koulu sekä painotettua opetusta. Espoon tuleekin pyrkiä pitämään kiinni koulujen monipuolisuudesta ja lisäämään erilaisten vaihtoehtojen saatavuutta ja avata ovensa myös muille mahdollisille kouluvaihtoehdoille.

Espoossa on tilaa lisätä korkeakoulutusta. Varsinkin länsimetron valmistumisen jälkeen, Espoo tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden korkeakouluille laajentaa toimintaansa. Korkeakoulutuksen lisäys loisi Espooseen lisää työpaikkoja sekä luonnollisesti opiskelupaikkoja. Espooseen opintojen perässä muuttaneet taas usein asettautuisivat Espooseen asumaan. Pyrkisinkin päättäjänä edistämään korkeakoulutuksen lisäämistä tukevaa päätöksentekoa sekä käyttämään omaa kosketuspintaani korkeakoulumaailmaan tätä edistääkseni.

Vapaus valita

Yksilönvapaus on se syy miksi Eurooppa karkasi muulta maailmalta kehityksessä 1700-luvulla ja se syy miksi Yhdysvallat on yhä maailman johtava suurvalta. Suomessa ja Euroopassa on kuitenkin vuosi vuodelta pyritty enemmän ja enemmän kollektivismiin ja yhtäläiseen lopputulokseen yksilöiden välillä. Espoon on tarjottava aito turvasatama yksilönvapauksia kunnioittaville ihmisille.

Espoossa ei tule joutua valitsemaan joko julkista tai yksityistä sektoria vaan palvelun tarjoajia tulee olla monenlaisia ja näiden tulee tukea toinen toistaan. Yksilöille tuleekin jättää markkinatalouden periaatteiden mukaisesti mahdollisuus valita mitä ja millaisia palveluja he käyttävät. Näin saadaan tehokkaat, tuottavat, asiakasystävälliset ja kehittyvät palvelut jokaiselle.

Espoon tulee myös olla jokaisen espoolaisen kaupunki. Tämä tarkoittaa erilaisia kaupunginosia, erilaisia asumisratkaisuja ja erilaisia liikenneratkaisuja. Emme tietenkään tahdo ajautua tilanteeseen, että meillä on hyviä ja huonoja asuinalueita, mutta asuinalueiden erilaisuus ei ole huono asia, koska me ihmisetkin olemme erilaisia. Espoon tulee jatkaa pientaloalueiden kaavoittamista ja tarjota espoolaisille aito mahdollisuus toteuttaa omakotitalounelma tonttien jaon myötä. Espoossa pitää myös pystyä liikkumaan kaikkiin arjessa tarvittaviin palveluihin sekä julkisen liikenteen kulkuneuvoilla kuin myös omalla autolla.

Espoossa sinä saat valita.